Bu 6 özelliğe sahipseniz, Girişimciliğe Hoş geldiniz !

Size bugün, geleneksel bir şekilde maaşlı çalışmak yerine, insanların neden çok daha belirsizliklerle dolu bir yolu olan girişimcilik tarafına kaydıkları ile ilgili bir kaç iyi sebep vermek istiyorum.

1. Yaratıcılıkları kurumsal çevreye uymaz.

Aslında gayet basit bir deyimle, kendinizin kurumsal ortamlara uymadığını anlayabilirsiniz. Bu bazen çok can sıkıcı gelse de, eğer bunu bir avantaja çevirebilirseniz, bu ortamlara uyum sağlamış aile ve arkadaşlarınızdan çok daha farklı yerlere yelken açabilirsiniz.

Steve Jobs bir konuşmasında şöyle demişti:

Büyürken size devamlı dünyanın düzeninin nasıl olduğu anlatılagelir. Ama siz gerçekten çok basit şu gerçeği keşfederseniz; etrafınızda hayata dair bulunan her şeyi en fazla sizin kadar akıllı insanlar yapmıştır. ve siz bunu isterseniz değiştirir, isterseniz etkilersiniz. Bunu yapmayı öğrendiğinizde ise, artık hiç bir zaman aynı kişi olmayacaksınızdır.

Bazen bu uyumsuzluğu anlamak için şartların değişmesi gerekir. Belki de siz, sözde uyumu yakalamış ve konfor alanında yelken basıyor olabilirsiniz.

2. 9’dan 5’e hayat tarzı ile sınırlı kalamazlar

Girişimcinin hayatı esnek zannedilse de, aslında çalışma miktarları diğer 9-5 işte çalışanlara göre çok daha fazladır. Çünkü gerçekten bir şeyler ortaya çıkana kadar, çok uzun ve çok fazla çalışmaları gerekir. Dolayısı ile eğer sizin hayat tarzını buna uygun değilse hiç soyunmamak daha doğru olur. Çünkü bu belirsizlik ve düzensizlik, gerek aileniz de ve gerekse de kendinizde, sağlık dahil bir çok probleme yol açabilecektir. Ancak bu ikisi de bu uzun yolda sizin yanınızda bulunması gereken yiyecek ve su gibidirler.

Eskilerin dediği gibi, girişimci bir kaç yılını hiç kimsenin yaşamadığı gibi yaşar ki, hayatının geri kalanını da diğerlerinin yaşayamayacağı gibi yaşasın.

3. Öğrenme konusunda çok tutkuludur.

Öğrenme hiç bir zaman bitmemelidir. Yaşamak istiyorsanız devamlı öğrenmeniz gerekir, bunun yaş, eğitim veya başarı ile sonlanmasını bekleyemezsiniz.

Girişimci hiç bir zaman elindeki bilgi ile yetinmez, her zaman daha fazlasını arar. Eğer gerçekten öğrenmek size inanılmaz bir şevk ve heyecan veriyorsa, siz girişimci olma yolunda bir çok kişiden bir kaç adım öne geçmiş oluyorsunuz demektir.

Girişimciler, baktıkları sorunlarda fırsatları görürken, diğerleri sadece sıkıntılara odaklanır.

4. Fikirleri geleneksel değildir

Dolayısı ile dünyayı onlar değiştirir. Hatta bazen deli olarak bile algılanırlar. Çünkü dünyayı olması gibi görmek isterler, şu anki hali ile değil.

Einstein’ın dediği gibi, mantık sizi A noktasında B noktasına götürür fakat hayal gücü her yere taşır. Girişimciler, hayal gücününfarkında ve aynı zamanda dabilincinde olan kişilerdir.

5. Bir şeyler yapmak isterler

Guy Kawasaki bir konuşmasında şunu söylemişti; Bir şirket kurmanın en önemli yanı, bir anlam kazandırmaktır, bu ürün veya hizmet dünyayı daha yaşanacak bir hale getirmelidir.

Eğer hayatın akışı sizi tatmin etmiyorsa ve bir anlam kazanma veya kazandırma peşinde koşmaya başlamışsanız, belki de girişimci olma zamanı gelmiş demektir. Kabına sığamamak dediğimiz gibi. Status quo sizin için çok basit ve yetersiz kalmıştır.

6. Dünyayı değiştirmek isterler

Girişimciler sadece kendi hayatlarını değil, dünyayı değiştirmek isterler.

20 yıl sonra aslında yaptıklarınızdan çok, yapmadıklarınızdan dolayı pişman olacağınızı düşünüyorsanız, o zaman rahat limanınızdan yelken basmanın zamanı gelmiş demektir. Araştırın. Hayal edin. Keşfedin. Mark Twain.

Eğer, burada sayılan 5 veya daha fazla sebep size uyuyorsa, siz artık aslında fiziki yönden girişimci olmaya hazırsınız demektir. Tek yapmanız gereken, sizi bağlayan etmenleri birer birer yok etmek veya göz ardı ederek, gerçekten ardınızda bırakmaktır.

If there is a will, there is a way.

Serkan Karataban

Ref: http://creativo-solutions.com/en/2015/10/24/6-genuine-reasons-why-people-become-entrepreneurs/

Bu 6 özelliğe sahipseniz, Girişimciliğe Hoş geldiniz !” için bir yanıt

Yorum bırakın