Planlama ile ilgili 18 yanlış inanç – 3

Planlamayla ilgili daha önce kısa kısa değindiğimiz bilinen yanlış inançlara devam ediyoruz.

Belleğe Dair: Planlama yaparken hatırladığımızı sandığımız şeylere dikkat etmek gerek çünkü çoğunlukta işler hatırladığımız gibi olmuyor. Çünkü hafıza yanıltır ve geriye baktığımızda orada olmayan şeyler görürüz. Anımsadığımız gibi gerçekleşmeyen ya da hiç olmamış bir olayı herhangi bir şeye kanıtmış gibi gösterebiliriz. Bu gibi durumlara düşmemek için mutlaka olayın geçerliliğini yada hatırladığımız gibi olup olmadığını kontrol edilmeli.

Deneyime dair yanlış inanç: Tecrübe en iyi öğretmendir derler ve genelde de doğru olduğu yerler vardır ama bu bazen bir konu hakkında fikir yürütürken gereğinden fazla genelleme yapmamıza sebebiyet verir. Tecrübe ettiğiniz kötü bir şeyi genellemeye kalktığınızda genelde yanılmış olursunuz. Bizde bir deyim vardır ağzı yoğurttan yanan yoğurtu üfleyerek yermiş diye. Bir kere kötü bir deneyim yaşadık diye her deneyimin de böyle olacağını varsaymak iş dünyasından yanlış kararlar vermemize neden olacaktır. Yaşadığımız bu deneyim neyi kanıtlar? Genellikle sandığımızdan çok azını ve ders aldığımız şey, yüzde 90 doğru bir strateji veya taktikten vazgeçmemize neden olabilir. Bu yüzden deneyimlerimizden öğrendiklerimize sağlıklı bir güvensizlikle yaklaşmak gerekecektir.

Çok emin olmak: Bir yanlış inançta çok emin olmaktan geçer. Müşterinin ne istediğini bilmediğini var sayarak onlar adına peşin hükümlerde bulunuruz. örn: Müşteriler malı fiyatına bakarak alır. Biz kaliteli ürün yapsak ta müşteri bu kaliteyi göz ardı edecektir. Şu özelliği eklersek müşteri kesin kullanacaktır gibi bir çok örnekle çoğaltabiliriz bunu. Sonuca baktığınızda yüzde yüz eminim olduğunu söyleyen kişilerin yanıtlarının doğruluk oranı genelde yüzde 85 çıkıyor. Başka bir şekilde söylemek gerekirse tam emin olduğumuzu düşündüğümüz konularda yüzde 15 lik bir yanılma payımız olabiliyor.  İşte yaptığınız işte bu yüzde 15 lik kısımları bulup düzeltmeniz gerecektir çünkü işinizin bekayeti açısından çok kritik oynayan kısımlar olacaktır. Aşırı güven yanılgısına dikkat etmek gerek ve şunu asla unutmayın belkide karşınızdaki haklıdır. 

Mükemmellik mükemmeldir: Başımızı en çok ağrıtan şeylerin başında mükemmelle oynama hırsımız. Genelde bu yolda ilerlerken hep takılmışızdır ve çıkmazsa girmişizdir. Ne kadar uğraşsak ta mükemmelle erişemediğimiz için nice işler batmıştır gereksiz zaman harcanarak yazdığımız yazılımlar uygulamalar çöp olmuştur.  Bunun en büyük sebeplerden biri herkesin en iyide hemfikir olamaması. Olsalar da bile çok uzun sürmesi ve bunun için harcanan çabaya ve emeğe değmemesi. Planı uygularken çıkan planın mükemmel olmama korkusu ise bambaşka bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden asla siz, siz olun Mükemmelin iyiyi yok etmesine izin vermeyin.

Yazının devamı….

Ref: Planlama ile ilgili 18 yanlış inanç – 2

Planlama ile ilgili 18 yanlış inanç – 3” için bir yanıt

Yorum bırakın